Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?

Det är kul att prova läsk. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

Du kanske inte är så insatt i hur läsken ska smaka? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Många känner igen smaken av Pommac

Pommac är ganska enkelt att peka ut i blindtest. Smak och doft är enkela att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du bestämmer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också öka och minska kolsyran.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har varit i branschen i tre decennier. Stora tillverkare som Sodastream och AGA kan inte vara med för varuhusen kräver så låga priser att enda möjligheten är att använda billiga sötningsmedel och ingredienser.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De valde att konkurrera med Aromhuset. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. För bästa smak bland enligt delarna 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Fullpackad med smak

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Man skulle nog säga att detta är nyttigare än läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det är samma relation som den mellan frukt och juice. För frukten innehåller kost-fibrer.

En läskmaskin ger dig många val. Då kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. Vi har haft bryggerier med 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Idag använder Aromhuset smaken i alla sina varianter.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk klassiker. Det finns många olika varianter av cola men Coca cola är nog den mest kända. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Apoterarnes läsk kommer från tiden då all läsk såldes på apotek. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. Be dem att blunda. Bjud sedan på drickat. Tala om vad drickat heter.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Alla får testa utan att se varumärket. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När alla svarat kan du visa facit. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. Den som vinner får en hel flaska med den läsk som du har gjort.

Du kan också helt skippa blindtest och bjuda på Pommac Champis eller en annan blandning som du har tagit fram. Det blir en helkväll.