Hur verksamt är handsprit mot pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Strukturen av det nya Coronaviruset överraskar alla. Då kan vi utrota det lättare. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

antiseptisk

Många drabbas av panik vid pandemi utbrott. Du ska alltid ha god hygien. Om du vidtar rätt åtgärder kan du eventuellt undvika att bli sjuk.

Ska man välja tvål eller handsprit?

Många undrar om de ska använda sig av vanlig tvål hellre än handsprit för att skydda sig mot en pandemi. Frågan har ett enkelt svar. Tvål angriper viruset på ett visst sätt. Tvålen löser ju fett och därmed kan det räcka med att tvåla in händerna för att begränsa smitta denna väg.

Det står klart att regelbunden handtvätt är bättre än regelbunden användning av handsprit. Handspriten kan bryta ner proteinstrukturerna som finns i coronavirus och det gör att det inte längre är verksamt. Men det här är inte hundra procent säkert och därmed inte ditt första val.

Du får inte bättre effekt med handsprit. Kritiken mot handspriten har varit stor i många år.

Alkoholfri handdesinfektion fungerar bra

Handsprit fungerar inte alltid som det var avsett. Dels är det så att du måste gnugga ordentligt. Annars får du inte den effekt du vill ha.

Du kan prova specialtvålar också. Du måste välja en desinfektion typ som ger dig ett korrekt virusskydd

Många tror fortfarande att handsprit är det bästa valet om man vill ha en bra desinfektion. Olika ytdesinfektionsmedel fungerar på olika sätt. Utan ett bra virusskydd har vi inte mycket att sätta emot.

Ta inte lätt på desinfektion

Många inleder rutiner för desinfektion alldeles försent. Om du tvättar händerna regelbundet så är mycket redan vunnit. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

bakteriedödande

Det kan förvåna hur många som tänker att de inte behöver handtvätt efter att ha kissat. En vanlig uppfattning är att man bara behöver tvätta händerna om man tagit i något. Det är ändå lätt hänt att föra med sig bakterier ut från badrummet.

Ett bra virusskydd kommer inte gratis

När vi drabbades av coronaviruset i Sverige var det många som trodde att det rörde sig om något som kan liknas vid influensa. Men snart skulle vi första hur allvarligt det var.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. Om du har en antibakteriell spray hemma så kan du använda den på alla ytor där du tycker att det behövs. Då får du ett komplett virusskydd.

Använd bakteriedödande produkter

Kanske tänker du att det är bäst att köpa handsprit på apoteket för det vet du ju kommer att fungera. handsprit apoteket Det är inte säkert att det är sant. Det är inte säkert att handspriten biter mot virus. Kanske överskattar du då hur bra virusskydd som du egentligen har.

Det handlar inte bara om att bli fri från virus. Du vill ju inte använda ett handdesinfektionsmedel med alkohol som är så starkt att det skadar din hud. Det kan vi inte rekommendera. Speciellt om du ska applicera flera gånger om dagen.

Nästa gång du ska välja produkter kan du köpa vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även när andra tillverkare har slut. Använd det på händerna.

Frukt, grönsaker och matvaror kan sprayas med kolloidalt silver och ätas när det torkat. Då förkortar, eller helt eliminerar, tiden i karantän för vissa produkter.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Du kan ta med sprayen överallt.
Tvål gnider vi in på ett helt annat sätt. Du kan välja sprayer också.

Då är det dags att börja vara noggrann!

Om du redan har symtom från virus så har du väntat för länge. Är du redan van att tvätta händerna noga så behöver du inte oroa dig.

Du behöver inte använda handsprit för att bli av med virus. Utöver en bra antiseptisk tvål som du använder regelbundet kan du använda en bakteriedödande spray som ger dig ett skydd mot pandemi såväl som andra typer av bakterier och virus.

Så desinficerar du både skonsamt och effektivt

Om du använder alkohol på händerna så slits de mycket. Om du använder desinfektionssprit som torkar ut huden kan det leda till sår. Det är inte särskilt behagligt.

Öppna sår är virusets bästa vän. Det bör du komma ihåg när du funderar på om du ska använda dig av handsprit som skydd mot en pandemi eller vanlig influensa. Smittstopp, Forte och Pandemstop har till viss del ersatt användandet av handsprit mot coronaviruset. Huden blir återfuktad och torkar inte ut.