Hjälper handsprit mot en pandemi?

Nya virus dyker upp hela tiden. Coronaviruset har en struktur som innebär att viruset har ett hölje. På så vis är det lättare att döda. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

handsprit

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Om du håller en god hygien har du alltid ett bättre utgångsläge. Med rätt typ av desinfektion kan du skydda dig på rätt sätt och förhoppningsvis undvika att bli sjuk.

Är handsprit bättre än tvål?

Det är lätt att tro att handsprit skyddar vid en pandemi. Frågan har ett enkelt svar. Tvål angriper viruset på ett visst sätt. Man ska inte underskatta kraften i tvål och vatten.

De flesta ur vårdpersonalen rekommenderar ju handtvätt före handsprit. Det är möjligt att handspriten kan bryta ned vissa delar av coronaviruset. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Handtvätt är dock inte överlägset handspriten, de båda metoderna ger ungefär samma resultat. Handsprit är dock inte det bästa medlet vid desinfektion.

Det krävs alkoholfri handdesinfektion för att det ska fungera bra

Handsprit fungerar inte alltid som det var avsett. Dels är det så att du måste gnugga ordentligt. Om inte så förlorar handspriten sin bakteriedödande effekt.

Kanske kan en antibakteriell tvål vara bättre. Tänk på att välja rätt typ av desinfektion för rätt sorts virusskydd

Visste du att det inte alls är säkert att handsprit fungerar som desinfektion då du till exempel drabbas av en förkylning? Olika ytdesinfektionsmedel fungerar på olika sätt. Vid pandemier är det viktigare än någonsin att ha ett fullgott virusskydd.

Desinfektion bör du använda dig av regelbundet

Om du använder desinfektion först när du är smittad så är det försent. Om du tvättar händerna regelbundet så är mycket redan vunnit. Du får ett virusskydd som är konstant uppdaterat helt enkelt.

handdesinfektion

Det kan förvåna hur många som tänker att de inte behöver handtvätt efter att ha kissat. Ibland kan man höra att men inte behöver tvätta händerna om man inte har rört någonting. Du kan inte undgå från att vidröra ytor inne i badrummet, då för du bakterierna vidare ut i andra rum.

Ett bra virusskydd kommer inte gratis

Coronaviruset likställdes inledningsvis med influensa. Italien förstod dock ganska snabbt att det var frågan om någonting mycket värre än en influensa.

Vid pandemier hjälper sällan vanlig handdesinfektion. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. En enkel väg till ett bra virusskydd.

Se till att du bara använder dig av säkra och beprövade produkter

Fall inte för handspritens lockelser. ytdesinfektion plus Men det här är inte helt sant. Handsprit är inte alltid en säker produkt. Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet gällande virusskydd.

Skydd handlar om mer än att vara bakteriefri. Handsprit kan torka ut din hy. Det kan vi inte rekommendera. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion kan vara minst lika bra som andra preparat. Smittstopp och Forte handdesinfektion kan du köpa på nätet. Använd det på händerna.

Frukt, grönsaker och matvaror kan sprayas med kolloidalt silver och ätas när det torkat. Istället för att sätta dessa i tre dagars karantän under pågående pandemi kan du spraya och få bort det som skulle kunna vara livsfarligt.

Du kan använda sprayen vid desinfektion även när det inte är pandemitider. Den kan behövas då och då.
Då vi sedan tidigare vet hur vi ska använda oss av tvålen är vi mycket mer bekväm att använda den. Du kan välja sprayer också.

När ska du börja med noggrannare handdesinfektion?

Vänta inte tills du har influensa. Om du redan har vanan inne för att tvätta händerna så är det ingen fara.

Alkoholfri handdesinfektion är mycket bättre än handsprit mot virus. Alla pandemi är olika men om du använder tvål och vatten tillsammans med en bakteriedödande spray så har ett gott skydd.

Det är möjligt att desinficera på ett skonsamt men effektivt sätt

Tänk på att bakteriedödande spray med alkohol kan ha en slitande effekt på händerna som blir mycket obehaglig. Huden blir så torr att du får sår. Det är inte en särskilt angenäm upplevelse.

Virus har lättare att ta sig in via öppna sår. Fundera på det nästa gång du ska använda handsprit mot pandemi. Vattenbaserad handdesinfektion som Smittstopp, Forte och Pandemstop är dödar alla smittämnen och coronaviruset. Dessa medel återfuktar huden så att den inte torkar ut.