Att fundera på när det är dags att måla huset

Det är inte alltid helt lätt att måla hus även om det kan verka så. Det är några saker man ska fundera på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte endast färg utan framför allt färgkvalitet är utan tvivel det viktigaste. Lägg därtill hur man målar samt förarbete, så blir husmålningen inte något man utför i en handvändning. Men om man till det adderar hur otroligt vackert ett nymålat hus blir, så är det nästan jämt värt mödan.

Färg till fasadmålning innehåller två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt alternativt syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller likaså tillsatser, så som gift mot mögel, dels för att undvika mögel i färgburken, dels för att undvika det på den målade fasaden. Förr var det oerhört vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare regler har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre giftfri.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men tyvärr leder det vanligen till att svartmögel och alger så småningom får grepp i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan uppträda efter endast några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att rengöra med algtvättmedel, vilket i sin tur eventuellt inte alla gånger är någonting bra för miljön det heller. I skrivande stund finns ingenting bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man endast 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp mot 4-5 år.

Vad bör man nyttja för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som består av exempelvis alkyd- eller linolja anses äga mycket bra förmåga att tränga in i träet och bildar då ett bra skydd mot vatten samt fukt. De ger också fasaden en glänsande yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva alls, men å andra sidan är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg erhåller en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan olika typer av färgval, dock inte i så stor utsträckning. I stort sett eftersöker man att få bort all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med hjälp av valfri variant av skrapa – det finns en mängd olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade med hårdeggsblad som man kan byta ut. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en hård stålborste för att få bort onödig färg.

Vart femtionde år behöver man också åstadkomma en mer heltäckande fasadrengöring, ungefär som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats välja färg och skrapat rent huset så är det endast att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha dugliga penslar när man ska måla större ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl bli billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att känna till i vilken ordning man bör måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader ska i så fall målas i år?

Bör man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med hjälp av de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det betydligt roligare.

Har man genomfört samtliga förberedelserna ordentligt så är det, trots aningen möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utomordentligt!