Mögel i badrum

Med tiden finns det risk för att badrummet kan angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår hopas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och utökas. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch och vägg frodas mögel om det får vara en aning fuktigt och orört. En annan orsak till varför mögel tycker om just badrum är för att det utöver fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och för den saken skull kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kyligt.

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det bildar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel innebär ingen rejäl hälsorisk och kan oftast lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum uppstår lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna alternativt under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer även mögelproblemet att återkomma snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte alltid lätt att märka. En del mögel, till exempel svartmögel växer förstås på synliga platser så som fogar och liknande, andra för med sig illa lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått fäste innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större upprustning än bara att byta kakel.

Om man anar att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan finna mögel där en människas näsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel ifall man har drabbats av fuktskador i golv samt väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar alternativt att färgen lossnar.

Det första man ska ha i åtanke när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det ultimata sättet att få undan mögel är att helt avlägsna det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Om det inte är genomförbart kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel bör man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett om man installerar nytt material eller ifall man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har fått bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att fixa en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man ska också installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna behandla ytorna med Tvärstopp.

För att kringgå fuktskador samt mögel bör man se till så att badrummet är fräscht, det innebär regelbunden städning under badkar och i samtliga skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett rent badrum så minskar risken för mögel påtagligt!