Har du drabbats av mögel i badrummet?

Att drabbas av mögel i badrummet är ett någorlunda typiskt besvär. Detta har sin grund i att alltsammans som mögel vill ha för att gro nästan jämt finns i ett fullständigt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i diverse skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. För den skull är badrum, liksom undermåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum finns det också vanligtvis gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Ofta känner man en illa lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att ifall man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna över kakel eller liknande släta material, alternativt i fogarna, förutom i samtliga skrymslen och vrån. Man kan se mögel som små svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar över kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel eller något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant på fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan även använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet noggrant.

Om man har stora besvär med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och fixa eventuella bristande ventilationer eller dylikt samtidigt som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man ska även se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och få grepp där man inte enkelt kan avlägsna det.

Det definitivt bästa sättet att bli kvitt med mögel är att avverka de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan dessutom de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som hettar upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att leta sig in material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt med tanke på att ångorna ofta är giftiga även för både människor och djur, inte endast mögel.

Just när det gäller badrum är det angeläget att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, även under badkaret. Alla ytor skyddas med Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Fräscht och bra lufttillförsel är således fundamental för att slippa mögel i badrum.